fbpx
Boka online
Lager 7
Lager 14
Lager 11
previous arrow
next arrow
Vandring

VANDRINGSÄVENTYR FÖR HELA FAMILJEN

Upplev lugnet, tystnaden, fjällbäckarnas porlande tillsammans med familjen, vännerna eller på egen hand. Idre är ett paradis för dig som gillar fjällvandring. Om du semestrar på Idre Himmelfjäll kan du börja ditt vandringsäventyr precis vid husknuten. Här finns massor av leder, både för nybörjaren och för dig som är mer erfaren. 

Att fjällvandra med familjen är en spännande minnesvärd aktivitet och samtidigt en fantastisk naturupplevelse, både för stora och små. Packa matsäcken, välj en lagom lätt eller svår vandringsled, på med vandringskängorna och ge dig ut i vår sagolika natur. 

I och omkring Idre, Särna och Grövelsjön finns massor att upptäcka för dig som vill vandra. Vi tipsar om att införskaffa vandringsguide eller vandringskarta för att hitta din perfekta vandring. Den köper du enklast i vår reception. Här följer också några tips från oss. 

STÄDJAN

Ta bilen till Gränjesåsvallen eller utgå från Idre Fjälls norra sida för att nå toppen av Städjan. Leden är markerad och ca 6 km lång. Vandringen är ganska brant och du passerar genom både skog och kalfjäll innan du når toppen. 

NIPFJÄLLET

Här kan du välja att göra en topptur eller en vandring Nipfjället runt. Nipfjället runt är en ganska tuff vandring på 18 km där du startar antingen vid parkeringen vid Nipfjällets fot eller från Nipstugan. Under turen som innehåller en hel del brant terräng kommer du passera Ulandsstugan, Slagubäckstugan och Nipvallen. Missa inte möjligheten att dricka fjällvatten vid Nipstugan. Väljer du att vandra mot toppen och sikta på Nipfjällets högsta punkt ”Molnet” utgår du från övre parkeringen vid Nipfjället och följer skyltar och kryssmarkeringar. ”Molnet” ligger 1191 meter över havet och vandringen är ca 7 km. 

Vill du ha en enklare utmaning så kan du göra din vandring vid Lillnipen. Vandringen är då totalt 1,5 km och tar dig 1100 meter över havet där du kan njuta av en fantastisk utsikt över städjan och fjällandskapet. Perfekt tur tillsammans med familjen. Även här utgår ni från Nipfjällets övre parkering. 

GRÖVELSJÖN

Endast 4 mil från Idre i nordligaste hörnet av Dalarna ligger Grövelsjön. Här mitt bland de svenska och norska fjällen finns miltals med vandringsleder och spår, de flesta är relativt lätta, men det finns svårare också. Genom landskapet löper Södra Kungsleden, som söderut ansluter till den klassiska Vasaloppsleden.  

FULUFJÄLLET

I Fulufjällets nationalpark hittar Njupeskär, som med sina 93 meter är Sveriges högsta vattenfall. Från Himmelfjäll till Fulufjäll är det 5 mil och väl på plats får du räkna med en till en och en halv timmes promenad för att komma till Njupeskär. I nationalparken finns också Old Tjikko som av forskare kallats ”Världens äldsta träd” 

BURUSJÖN

Här kan ni njuta av relativt flack vandring runt Burusjön. Runt sjön finns flera grillplatser, möjlighet till bad samt kanotuthyrning. Det finns även en övernattningsstuga längs vägen. Idre_Himmelfjall_Vandring_02
Idre_Himmelfjall_Vandring_03
previous arrow
next arrow