fbpx
Boka online
erik_ebers
Eriks resa

”Jag fastnade direkt
för IDRE Himmelfjäll”

Idre Himmelfjäll är Sveriges nyaste skidanläggning. De senaste tre åren har en helt ny skidresort vuxit fram i Norra Dalarna. Idag har Himmelfjäll 22 backar, 8 liftar och boenden i toppklass. Inget av det hade varit möjligt utan alla människor som jobbar här och som brinner för sina arbetsuppgifter.

En dem är Erik Ebers som jobbar med snöläggning. Det har han gjort sedan Idre Himmelfjäll öppnade för tre år sedan. Idag är han ansvarig för snöproduktionen. 

– Jag fastnade för snöläggning direkt efter att jag slutat gymnasiet och jag totalt älskar det, säger Erik med eftertryck.

Utöver snöläggningen så är Erik också en del av skidpatrullen som är det team som rycker ut om en olycka är framme. Han ansvarar också för fordonen på anläggningen.

Som ung drömde Erik om att bli snowboardproffs inom slopestyle. Men när han skadade knäna utbildade han sig istället till skidlärare innan han fann sitt kall som snöläggare. Men vad är det som är så kul med att producera och lägga snö?

– Det är kortvarigt, det är intensivt och du testar dig själv. Det är tekniskt och du måste vara lite av en problemlösare. Jag älskar det, även om det är minus 20 grader, säger han.  

Erik började sitt säsongsarbete hos Idre Himmelfjäll i samband med att de öppnade för tre år sedan. Innan dess hade han provat att jobba på flera olika anläggningar.

– Som säsongare hoppar man runt en del på olika anläggningar och testar tills man hamnar någonstans där man känner att här har jag det bra. Jag fastnade för Himmelfjäll direkt och har varit kvar sen dess.

Det som är unikt med Idre Himmelfjäll är att det är en så pass ny anläggning. Inget är skrivet i väggarna och man får vara med och forma en anläggning från grunden, förklarar Erik och fortsätter:

– Även som säsongare är man med och påverkar och gör Himmelfjäll till den anläggning det är och ska bli, så som gästerna vill ha den.

Erik berättar också att han provat på att jobba för Sveriges största skidbolag men att han trivs bättre på en mindre anläggning. 

– Här får man mer kontakt med hela anläggningen och alla i arbetsgänget. Vi gör mycket personalaktiviteter ihop. Allt från brännboll i snön till teambuildningövningar, fortsätter han.

Som säsongare är det vanligt att bo kollektivt. Så även på Idre Himmelfjäll som har ett hus i Idre by där många av de som jobbar bor. Där har de egna rum men delar på gemensamma utrymmen som badrum och kök. Erik har aldrig bott där men vet att de som bor där oftast tycker att det är väldigt roligt och ett bra sätt att få nya vänner på. 

– Huset de bor i är väldigt fint. De bor både killar och tjejer där och det är inte ovanligt att det uppstår ett och annat par, berättar han.

Ett annat sätt att få nya vänner och utöka sitt nätverk är genom fest. Man ska inte sticka under stol med att partylivet är en viktig del av säsongslivet för många, berättar Erik.

– I byn finns en attraktiv nattklubb som lockar säsongare från såväl Himmelfjäll som Idre Fjäll och Fjätervålen. Det brukar vara fullsatt och bra drag där för den som är intresserad av festligheter, fortsätter han.

På frågan om man det finns en urtyp av säsongare svarar Erik nekande.

– Jag har sett alla typer av människor genom åren. Det är blandningen som är kul. Många olika karaktärer som buntas ihop på kort tid för att bli sammansvetsade. Man lär så mycket av varandra.

Säsongsarbete kan vara en sysselsättning under några år, för att ha kul och tjäna lite pengar innan man börjar på högskola eller bestämt vad man vill göra framåt i livet, resonerar Erik. Men det kan också vara en ingång till en anställning där den som gillar skidåkning och friluftsliv på heltid får ägna sig åt det roligaste den vet. 

– I princip alla som jobbar här har börjat som säsongare. Gör man jobbet bra kan man bli tillfrågad om en året-om-anställning. Så var det för mig, säger han.

Avslutningsvis förklarar Erik varför han tycker att Idre Himmelfjäll är en så bra arbetsplats.

– Det är sammanhållningen som gör det speciellt. Och att det är en platt organisation. Allas ord har ett värde. Sen är det en otroligt vacker arbetsplats med välmående personal.

> Våra lediga tjänster

FAKTA

Namn: Erik Ebers
Ålder: 23 år
Bor: Idre, född i Tyskland och uppväxt i Skåne, Dalarna och Jämtland
Intressen: Gillar friluftslivet, är en actionkille och deltidsbrandman