fbpx
Boka online
viktoria2
viktoria3
viktoria1
previous arrow
next arrow
Victorias resa

”Det är en fantastisk sammanhållning på Himmelfjäll”

Victoria Andersons intresse för skidor och friluftsliv har funnits med hela livet. Intresset föddes under uppväxten då hon ofta besökte Idreområdet med familjen. I tonåren utbildade hon sig till skidlärare och jobbade som hjälptränare för IFK Falun Alpin. Därefter fortsatte hon med säsongsarbete på olika skidanläggningar. Både i Sverige och Norge.

Säsongsarbete, eller säsonga som det kallas, innebär att man jobbar på en destination under en viss del av året. Det kan exempelvis vara som reseledare eller bartender i Grekland eller som i Victorias fall som skidlärare på en fjällanläggning i Norge.

– Jag jobbade för Trysilguiderna i några säsonger innan pandemin. När den slog till och gränserna stängdes hittade jag till Idre Himmelfjäll. Dalafjällen är fantastiskt fina och det kändes som att komma hem, berättar Victoria och hänvisar till familjesemestrarna i Idreområdet.

Redan på högstadiet gick hon sin första skidlärarutbildning, och under gymnasietiden jobbade hon som skidlärare samtidigt som hon studerade musik. Skidintresset vann dock över musiken åtminstone yrkesmässigt och efter studier på Lillsveds Idrottsfolkhögskola i Stockholm är det som skidlärare hon försörjer sig.

– Jag vill ge andra den glädje jag själv kände som barn av att åka skidor. Jag älskar att förmedla skidglädje, berättar hon.

Victoria är idag fast anställd hos Idre Himmelfjäll. Under de delar av året som hon inte lär turister att åka skidor fördelar hon sin tid mellan receptionen, stugbesiktningen och kiosken. De första åren var det dock säsongsarbete som gällde och hon fördelade då sin tid genom att på somrarna jobba som vaktmästare i Falun och på vintrarna lära barn och vuxna att åka skidor.

– Det som är så fantastiskt kul med att säsonga är att man träffar så mycket olika människor i ungefär samma ålder som en själv. Man får ett fantastiskt kontaktnät med vänner över hela norden, berättar hon.

Den stora gemenskapen och sammanhållningen de som jobbar på Idre Himmelfjäll har är annorlunda än på andra anläggningar Victoria jobbat på. Hon tror att en anledning till det är att anläggningen är ny och än så länge en mindre arbetsplats.

– Här får man hjälpa till där det behövs och man umgås med alla, inte bara de som jobbar med samma sak som en själv. Det är en fantastisk sammanhållning på Himmelfjäll. Det spelar ingen roll om man är säsongare eller fast anställd, man umgås ändå och gör en massa gemensamma aktiviteter så som till exempel gemensam skidåkning, skoterturer och grill- och pizzakvällar, säger hon med ett leende.

Som den friluftsmänniska Victoria är så framhåller hon även naturen som en av de främsta anledningarna till att hon trivs så bra på Idre Himmelfjäll.

– Det är oerhört naturnära, man ser renar, skogen flyter ihop med pisterna och man har en fantastisk utsikt. Hela Himmelfjäll i sig är en naturupplevelse fast det är en skidanläggning, fortsätter hon.

Och visst finns tiden för att njuta av naturen och snön även när man jobbar på en skidanläggning.

– Jag kan bara tala för mig själv, men jag åker skidor hela tiden när jag är ledig trots att jag också gör det hela dagarna på jobbet, säger hon med ett skratt och fortsätter:
– Även de som jobbar med andra saker till exempel i skidboden eller i liften åker mycket på sin lediga tid.

Nu under sommaren drar många skidanläggningar igång sin rekryteringskampanj för att hitta säsongare till vintern. Så också Idre Himmelfjäll som i skrivande stund söker skidlärare, liftvärdar och personal till kiosken, receptionen och till skiduthyrningen. Victoria tycker definitivt att man ska ta chansen att söka

– Ta chansen. Det är ett bra första jobb för många och en fin övergång innan man till exempel börjar plugga. Men det är inte bara för yngre personer, jag har säsongat med 50 plussare som haft hur kul som helst. Våga sök äventyret!

> Våra lediga tjänster

FAKTA

Namn: Victoria Anderson
Ålder: 24
Bor: Idre by, kommer från Falun
Intressen: Vandring, gå på festival, träna, åka skidor